Acte institucional de la Diada 2019

El passat 11 de setembre la Coral Sant Jordi va participar a l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, organitzat pel Govern, que va tenir com a eixos principals la reivindicació de la resistència col·lectiva i la llibertat dels presos polítics i exiliats. Amb el títol “Tornarem”, l’espectacle va fer referència al moment excepcional que viu Catalunya, tot commemorant efemèrides com els vuitanta anys del gran exili republicà o el centenari de la vaga de La Canadenca.

Creat i dirigit artísticament per Lluís Danés, l’acte va tenir lloc a la Plaça de Sant Jaume i va començar al voltant de les 22 hores amb la formació de gala dels Mossos d’Esquadra. Aquest cos de seguretat celebra enguany el seu tricentenari, la qual cosa el converteix en la policia civil més antiga d’Europa i Amèrica, ja que el 1719 les funcions de seguretat les exercien tradicionalment els militars.

A continuació, s’hissà la senyera a la plaça Sant Jaume mentre el Cor Jove Nacional de Catalunya interpretava El Cant de la senyera.

Centenars de maletes, en tant que símbol de tots els exilis i migracions, van ser les protagonistes d’un acte estructurat en quatre blocs. El primer lligava dos centenaris: el de la vaga de La Canadenca i el del naixement del poeta Joan Brossa. A continuació, l’espectacle recordà, a través dels textos de Teresa Pàmies, el 80è aniversari del gran exili republicà després de la Guerra Civil. En el tercer bloc, les paraules de Neus Català van servir com a fil conductor per homenatjar els migrants i refugiats de tots els temps, fins arribar a l’actualitat. Finalment, el quart bloc comptà amb el testimoni dels presos i exiliats polítics i commemorà el centenari del naixement de l’escriptor i polític Fèlix Cucurull. L’acte es va tancar amb la interpretació del cant dels Segadors a càrrec del Cor Jove Nacional de Catalunya i la Coral Sant Jordi conjuntament. A l’espectacle hi van participar, a través d’interpretacions musicals i lectures de textos amb les veus dels actors Sílvia Bel i Lluís Soler; l’Orquestra de Cambra Terrassa 48; la Coral Sant Jordi, la coral In Crescendo; el grup musical Lax’n Busto; els cantants Alba Carmona, Miquel Gil, Marina Rossell, Fèlix Cucurull, Ju, 2 Gemma Humet, Joan Rovira i la ballarina Sol Picó. La direcció musical anà a càrrec de Xavi Lloses. Tot l’acte institucional de la Diada va ser retransmès en directe per la Televisió Nacional de Catalunya, TV3. 

Font: https://web.gencat.cat/ca/actualitat/reportatges/diada-nacional-de-catalunya/acte-institucional/#bloc2

Arxius de so

  • Pianto della Madonna (Xavier Montsalvatge)
  • La sardana de l'abril (Lluís Maria Millet)
  • Psalmus 56 (Josep Vila i Casañas)

Segueix-nos