Música per a l'esperit

La Coral St. Jordi us presenta un concert directament ideat per al gaudi de les orelles i la satisfacció de l’ànima. Dos dels grans compositors de la història de la música a través d’una música directa, de gran bellesa i que no necessita de cap artifici per commoure qui l’escolta.

Malgrat no ser una de les obres corals d’Antonín Dvořák més conegudes pel gran públic (sempre a l’ombra de l’Stabat Mater i el Requiem), la Missa en Re Major per a cor i orgue, op. 86 és sens dubte una obra d’una bellesa i una qualitat compositiva de primer ordre. Encarregada per a la cerimònia de consagració d’una petita capella, obra de l’arquitecte bohemi Josef Hlávka, la Missa va ser pensada en un inici per a ser interpretada amb el mínim de recursos imprescindibles. És per això que Dvořák va prescindir de l’orquestra, encomanant la part instrumental únicament a l’orgue, i va escriure unes parts de solista pensades per a ser interpretades per cantants del propi cor. La carta que el mateix compositor va enviar a Hlávka a l’acabar l’obra dóna una idea de la seva pròpia satisfacció: “Em complau anunciar que he acabat la feina i que estic molt satisfet del resultat. Crec que serà una obra que s’adaptarà plenament al seu propòsit: fe, esperança i amor per Déu Totpoderós, i expressió d’agraïment per aquest gran regal, per haver rebut l’oportunitat de completar amb èxit una obra en honor de l’Altíssim i del nostre art”. Una regal també per a les orelles dels oients, que de ben segur gaudiran amb la simplicitat i optimisme que aquesta música desprèn.

En contrast amb la magnificència romàntica de l’obra de Dvořák, els anthems de Henry Purcell, el compositor anglès més important del Barroc, evoquen una intimitat i una profunditat espiritual impressionant. Es tracta del diàleg directe de l’individu amb Déu, sense intermediaris, amb sinceritat i senzillesa. Una música que, més enllà de les creences de cadascú, ens connecta amb la nostra pròpia essència i ens convida a deixar-nos endur per la màgia del seu contrapunt i la bellesa de les seves melodies.


PROGRAMA "MÚSICA PER A L'ESPERIT"

Remember not, Lord, our offences Z50                                   Henry Purcell (1659-1695)

Lord, How Long wilt Thou be angry Z25

 I will sing unto the Lord Z22

 

Missa en Re Major op. 86 per a cor i orgue                             Antonín Dvořák (1841-1904)

Kyrie
Gloria
Credo
Sanctus
Benedictus
Agnus Dei

Durada aproximada: 60 minuts.

Coral Sant Jordi
Direcció: Oriol Castanyer
Vicenç Prunés, orgue

MÉS INFORMACIÓ

Disponible d'abril a desembre de 2021.

Descarrega't el dossier

Demana pressupost

 

Arxius de so

  • Pianto della Madonna (Xavier Montsalvatge)
  • La sardana de l'abril (Lluís Maria Millet)
  • Psalmus 56 (Josep Vila i Casañas)

Segueix-nos