La natura exuberant

La natura ha estat al llarg de tota la història de la música una font inacabable d’inspiració per als compositors. Des de l’apropament més místic fins al més prosaic, la pràctica totalitat d’autors de música coral han utilitzat els versos evocadors dels poetes més universals per a fer fluir le seves melodies.

El segle XIX, amb l’esclat del Romanticisme, ha estat l’època on, probablement, aquesta relació entre natura i música més s’ha potenciat. I el cicle op. 59 de Felix Mendelssohn, un dels grans exponents d’aquest període, n’és un clar exemple. Sis petites joies de poesia coral que el mateix autor va subtitular “per a ser cantades a l’aire lliure” i que realment ens fan percebre els sons, olors i colors de la natura en el seu màxim esplendor.

L’any 1950 Benjamin Britten, com a regal per al 25è aniversari de casament de Dorothy i Leonard Elmhirst (dos importants mecenes de l’English Opera Group que havia fundat el mateix compositor) va escriure les Five Flower Songs, op. 47. Elmhirst era un important enginyer agrònom amant de la botànica i Britten va voler homenatjar-lo utilitzant textos dedicats a les flors. El resultat van ser aquestes cinc partsongs (format de llarga tradició en la música coral anglesa), cadascuna de les quals té un estil i caràcter ben diferent de les altres, totes elles amb un perfum de primavera encisador.

Morten Lauridsen és probablement el compositor nord-americà de música coral més interpretat arreu del món. Les seves Chansons des Roses, sobre poemes de Rainer Maria Rilke, són una autèntica meravella coral. Una música intimista, d’harmonies lluminoses i melodies delicades i elegants.

La Coral Sant Jordi us proposa un concert evocador, on la música i la poesia penetraran directament la pell dels oients impregant-los de sons i paraules. Seieu, escolteu i deixeu-vos endur...

 

PROGRAMA 

Sechs Lieder im freien zu singen, op. 59 Felix Mendelssohn (1809-1847)  

Im Grünen (Helmina von Chézy)

Frühzeitiger Frühling (Johann Wolfgang von Goethe)

Abschied vom Walde (Joseph von Eichendorff)

Die Nachtigall (Johann Wolfgang von Goethe)

Ruhetal (Ludwig Uhland)

Jagdlied (Joseph von Eichendorff)

 

Five Flower songs, op. 47 Benjamin Britten (1913-1976)  

To Daffodils (Robert Herrick)

The succession of the Four Sweet Months (Robert Herrick)

Marsh flowers (George Crabbe)

The Evening Primerose (John Clare)

Ballad of Green Broom (Anònim)

 

Les chansons des roses Morten Lauridsen (n. 1943)  

En une seule fleur (Rainer Maria Rilke)

Contre qui, rose

De ton reve trop plein

La Rose complete

Dirait-on


Durada aproximada: 60 minuts
 

Coral Sant Jordi
Direcció: Oriol Castanyer

MÉS INFORMACIÓ

Disponible a partir de juliol de 2021 fins a l'abril de 2022.

Descarrega't el dossier

Demana pressupost

 

Arxius de so

  • Pianto della Madonna (Xavier Montsalvatge)
  • La sardana de l'abril (Lluís Maria Millet)
  • Psalmus 56 (Josep Vila i Casañas)

Segueix-nos