Concert de Rams a Montserrat

DIUMENGE 25 DE MARÇ, A LES 21 h

MONESTIR DE MONTSERRAT

Els Improperis de Mompou

La música de Frederic Mompou conté una gran càrrega espiritual immanent. Amb la seva afuada sensibilitat, cerca harmonies profundes en tota la seva música sacra, especialment a l’oratori Els Improperis, de l’any 1963. Probablement, són una de les obres més ambicioses de Mompou, mestre de la petita forma. Si bé és un oratori auster en recursos, traspua una gran profunditat i misticisme. D’aquesta obra, Roger Prevel ha afirmat que és el més bell oratori escrit a l’Estat espanyol a la segona meitat del segle XX, a l’altura de l’Stabat Mater de Poulenc o de la Missa de Stravinsky.

La versió original conté una orquestració simfònica, reelaborada pel director Ígor Markevitch, i aquesta ha estat la versió que s’ha interpretat més des d’aleshores. Concretament, la Coral Sant Jordi la va oferir l‘any 1971, juntament amb la Coral Cantiga, acompanyades de l’Orquestra Ciutat de Barcelona, sota la direcció del mestre Antoni Ros-Marbà. Tanmateix, per atzars de la vida, ningú fins ara no havia advertit que el propi Mompou n’havia signat al seu dia una segona versió per a orgue. La feliç troballa del manuscrit de la reducció per a cor i orgue a la Biblioteca de Catalunya enguany, coincidint amb el 125è aniversari del naixement de Frederic Mompou, ha estat l’estímul per presentar-ne la “nova” versió aquest Diumenge de Rams a Montserrat. El silenci sonor d’uns pentagrames llarg temps oblidats refà una nova coloració per a aquest meravellós oratori, a l’hora que n’obre un futur d’execucions molt més generoses, lliures de la massa simfònica fins ara imprescindible.

Així doncs, al voltant d’aquesta obra fantàstica que, podrem sentir interpretada per la Coral Sant Jordi, Vicenç Prunés a l’orgue i la veu del jove Carles Pachón –sens dubte, un dels cantants amb més projecció del nostre país en l’actualitat–, us proposem un programa de música sacra amb altres obres del propi Mompou, tant per cor a capella com per a cor i orgue, combinades amb dues peces del seu gran amic Manuel Blancafort i l’obra d’estrena del compositor Pol Requesens, escrita precisament en homenatge a Mompou.

PROGRAMA

Salve, estrella de la mar .................................. Manuel Blancafort (1897-1987)
Ave Maria ........................................................ Frederic Mompou (1893-1987)
¿A dónde te escondiste?  ............................... Manuel Blancafort / text: Sant Joan de la Creu
Cantar del alma  ............................................  Frederic Mompou / text: Sant Joan de la Creu
Dues cantigas del rei Alfons X, el Savi ........... Frederic Mompou
Dansa i cançó* ............................................... Pol Requesens
Els Improperis**  ............................................. Frederic Mompou

* Obra d’estrena en homenatge a Frederic Mompou
 ** Estrena de la versió per a orgue

Carles Pachón, baríton
Vicenç Prunés, orgue
Coral Sant Jordi
Direcció: Oriol Castanyer
 

Arxius de so

  • Pianto della Madonna (Xavier Montsalvatge)
  • La sardana de l'abril (Lluís Maria Millet)
  • Psalmus 56 (Josep Vila i Casañas)

Segueix-nos