70è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans

El Parlament ha commemorat aquesta tarda el setantè aniversari de la proclamació de la Declaració universal dels drets humans amb un acte institucional que ha presidit Roger Torrent i en què les autoritats i personalitats presents han llegit el preàmbul i els trenta articles del text. 

El president ha defensat l'"absoluta vigència" de la declaració i ha denunciat la "flagrant vulneració" dels drets que estableix amb relació als refugiats, i també el "perill evident de l'aparició de l'extrema dreta, que posa en qüestió aquests drets humans". Així mateix, davant el que considera una vulneració i un retrocés dels drets fonamentals, ha assegurat que "mai no renunciarem a la defensa dels nostres drets i les nostres llibertats, i ho farem des de l'absolut pacifisme, la no-violència i democràticament".

L'acte l'ha organitzat l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE) conjuntament amb la Generalitat i la Diputació de Barcelona, i l'ha conduït el periodista Carles Prats.Torrent i el vicepresident segon de l'ANUE, Joan Soler, han llegit el preàmbul de la declaració, i a continuació diverses autoritats i personalitats, entre les quals els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, el vicepresident primer, Josep Costa, diputats dels grups i subgrups parlamentaris i representants de la societat civil, n'han llegit els trenta articles. La clausura de l'acte ha anat a càrrec de la Coral Sant Jordi, que ha interpretat tres Nadales d'autors catalans.

L'ANUE es va crear el 1962 amb l'objectiu principal de "defensar i divulgar els principis de la pau i els drets humans al món". Amb la lectura solemne dels trenta articles de la declaració, aquest organisme reivindica la vigència del text, aprovat per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de desembre de 1948 a París.

Font: Parlament de Catalunya
Vídeo de l'acte instutucional

Arxius de so

  • Pianto della Madonna (Xavier Montsalvatge)
  • La sardana de l'abril (Lluís Maria Millet)
  • Psalmus 56 (Josep Vila i Casañas)

Segueix-nos